Who Can Write a Nexus Letter: The Credential Question in VA Medical Evidence
Introduction
Veterans researching who can write a nexus letter for VA purposes often find conflicting answers online. Some sources describe a short list of approved professions. Others suggest that any licensed clinician qualifies. The VA’s own materials describe something different from both: a standard built on a person’s education, training, or experience, applied to the specific medical question being addressed.
The term “nexus letter” is commonly used to describe a medical opinion on whether a current condition is related to military service or to another service-connected disability. According to the VA, an original disability claim involves medical or lay evidence of a current disability, an event, injury, or disease during service, and a link between the two. The VA states that it usually needs medical records or medical opinions from health care providers to support that link. Understanding independent medical opinions for service connection clarifies how this type of evidence fits into the VA’s review.
This article explains the credential standard in VA regulations, how it applies across physicians, mental health professionals, and allied health providers, and what VA policy says about statements from VA clinicians. It also describes the elements the VA’s own policies associate with a well-supported medical opinion.
TL;DR
- Under 38 CFR 3.159, competent medical evidence is evidence provided by a person qualified through education, training, or experience to offer medical diagnoses, statements, or opinions.
- The regulation does not name or exclude specific professions, so the VA reviews qualifications in the context of each case.
- A provider’s background is reviewed against the medical question the opinion addresses.
- Per VHA Directive 1134, VA providers who give opinions stating causality must include a clear and specific rationale citing evidence.
- The VA’s decision depends on the specific facts and evidence in each case.
VA Credential Standards
The VA uses the term “competent medical evidence.” Per 38 CFR 3.159(a)(1), it means evidence provided by a person who is qualified through education, training, or experience to offer medical diagnoses, statements, or opinions. The regulation adds that competent medical evidence may also mean statements conveying sound medical principles found in medical treatises, as well as statements in authoritative writings such as medical and scientific articles and research reports or analyses.
The same section distinguishes competent medical evidence from competent lay evidence. Lay evidence is any evidence that does not require specialized education, training, or experience. It is competent when it comes from a person who has knowledge of facts or circumstances and conveys matters that can be observed and described by a lay person. The VA states that anyone can provide lay evidence and that it is reviewed together with the other evidence in the file.
The credential standard has two practical parts:
- Qualification: Licensure and professional background show general medical training.
- Relevance: The subject of the opinion determines whether that training and experience fit the question.
A physician whose training centers on one body system is positioned differently on a question in that system than on one in an unrelated field. The VA reviews that fit case by case rather than applying a blanket rule. The credential is also only one part of how an opinion is reviewed. The importance of medical evidence in VA disability decisions also involves the records referenced and the reasoning explained.
How the VA Uses Medical Opinions
The VA does not rely only on evidence that Veterans submit. Under 38 CFR 3.159(c)(4), the VA provides a medical examination or obtains a medical opinion based on a review of the evidence of record if it determines this is necessary to decide a disability compensation claim. The regulation describes the circumstances that apply: the existing record lacks sufficient competent medical evidence to decide the claim, but it contains competent lay or medical evidence of a current diagnosed disability or persistent or recurrent symptoms, establishes an in-service event, injury, or disease, and indicates that the disability or symptoms may be associated with that event or with another service-connected disability, per 38 CFR 3.159(c)(4).
This means medical opinions can enter a file from more than one source. VA examiners may produce them, treating clinicians may write them, and independent clinicians may complete them. Each is reviewed under the same competence standard. VHA Directive 1134 defines a medical opinion as a provider’s statement of findings and views, which may be based on a review of the Veteran’s medical records, a personal examination, or both. The directive adds that medical opinions are often concerned with establishing causality between a claimed condition and events in military service or a previously determined service-connected disability.
Medical Specialties and Condition Alignment
Because the VA considers education, training, or experience, a provider’s specialty can be relevant to the question an opinion addresses. The following pairings are illustrative examples of alignment between specialty and condition, not a VA-published requirement:
- Orthopedic specialists and musculoskeletal conditions, such as back, neck, knee, or shoulder disorders
- Neurologists and nerve conditions, peripheral neuropathy, or traumatic brain injury
- Pulmonologists and respiratory conditions such as asthma or COPD
- Cardiologists and heart conditions
- Rheumatologists and autoimmune conditions
- Gastroenterologists and digestive conditions
The regulation addresses qualifications in general terms, and the VA reviews each opinion on its own facts. Some medical questions are straightforward, while others involve complex interpretation, such as uncertain diagnoses or overlapping conditions. A provider whose work falls outside the area addressed may carry less relevance to that particular question than one whose training is directly on point.
Conditions that affect more than one body system can involve more than one clinician. A combat-related orthopedic injury and a mental health condition arise from different areas of medicine, and the clinicians qualified to address each may differ. The VA’s own policy reflects the same principle. VHA Directive 1134 states that when completing a form extends beyond a provider’s scope, the provider should consult the appropriate specialty service, such as orthopedics, cardiology, neurology, or mental health.
Mental Health Professionals
Mental health conditions involve several licensed professions. Psychiatrists are physicians who specialize in mental health, and psychologists hold doctoral degrees. Licensed clinical social workers (LCSWs), licensed professional counselors (LPCs), and marriage and family therapists provide a large share of day-to-day therapy for Veterans, both inside and outside the VA.
Under 38 CFR 3.159(a)(1), the VA reviews whether the author is qualified through education, training, or experience to offer the opinion in question. The regulation does not exclude any of these professions by title, and it does not rank them. Under 38 CFR 3.159(a)(1), the regulation looks to whether the author is qualified through education, training, or experience, and the VA reviews that in the context of the opinion.
A therapist who has treated a veteran over time holds a different kind of knowledge than an evaluator who sees a patient once. Treatment notes can describe observed symptoms, treatment response, and clinical history. These records become part of the medical evidence the VA reviews, whether or not the treating clinician also offers a causal opinion.
VHA policy also addresses the treating relationship. Directive 1134 states that for requests to complete mental health DBQs, it is recommended that the Veteran’s treating provider not complete the DBQ, in order to maintain the integrity of the patient-provider relationship. This recommendation reflects a distinction VA policy draws: the clinician who treats a patient and the clinician who evaluates that patient for documentation purposes can serve different roles.
Physical Therapists and Allied Health Providers
Physical therapists, occupational therapists, chiropractors, audiologists, and speech therapists also treat many Veterans. Their records can describe range of motion, gait, strength, endurance, and functional impact. The VA reviews these records as part of the medical evidence in the file.
Whether an allied health provider is qualified to offer a particular opinion is reviewed under the same standard in 38 CFR 3.159(a)(1). VHA Directive 1134 describes how functional information is generated in the VA system. It states that assessments of function generally measure motion, strength, pain, endurance, flare-ups, safety, and the ability to perform and repeat meaningful tasks, and that VA providers can conduct these assessments in a clinical setting. The directive adds that they can be enhanced by physical therapy, kinesiotherapy, or occupational therapy consultation.
The directive also separates functional capacity evaluations (FCEs) from disability benefits evaluations. It describes an FCE as an evaluation of capacity to perform work activities, typically conducted to determine feasibility for employment in a specific job, and states that an FCE is not a type of evaluation done for the purposes of VA disability benefits or compensation claims. Allied health records and physician evaluations therefore each describe different aspects of a condition. Treatment notes record clinical findings and progression, while a physician’s evaluation addresses diagnosis and medical reasoning.
Independent Medical Evaluations
The VA reviews private medical evidence. According to its page on private medical evidence, the VA encourages Veterans to submit private medical records for consideration during the processing of benefits claims. Its evidence upload page describes supporting documents, such as medical test results and doctor’s reports.
Independent medical evaluations are completed by licensed clinicians who are separate from a Veteran’s treating relationship. Examples of independent medical opinions show how such documentation is typically structured, including how records, findings, and reasoning are presented. The VA’s DBQs are another form of documentation. VHA Directive 1134 describes a DBQ as a standardized VA documentation tool used to provide pertinent medical information for Veterans in support of the disability compensation process.
REE Medical coordinates independent medical evaluations and DBQs completed by licensed healthcare professionals. REE Medical staff connect Veterans with independent, licensed providers whose backgrounds align with the condition being evaluated. REE Medical also partners with independent, trusted organizations that can provide additional specialized documentation if needed. REE Medical does not prepare, present, or submit VA disability claims and does not provide legal or representational services.
VA Clinicians and Medical Statements
Veterans receiving VA health care sometimes ask whether VA clinicians complete medical statements for claims. VHA Directive 1134 establishes that, except when specifically prohibited, VHA providers must, when requested, assist patients in completing VA and non-VA medical forms and provide medical statements about the patient’s medical condition and functionality. Per the directive, a Veteran’s treating provider may complete DBQs for conditions that are already diagnosed and documented and for which the provider is treating the Veteran.
The directive is also specific about causality opinions. It states that when honoring requests for medical statements for VA claims adjudication, care must be taken to avoid conflict of interest or ambiguity. It explains that service connection and disability ratings are legal determinations belonging exclusively to the Veterans Benefits Administration (VBA). It adds that VHA providers often do not have access to military medical records and may not be familiar with all health issues specific to military service, such as environmental exposure. For these reasons, the directive says providers are often not well suited to assess the causality of a current condition in a manner that informs the VBA adjudication process.
The directive does not prohibit these opinions. It states that VHA providers who wish to provide medical opinions that state causality must include clear and specific rationale citing evidence to support the conclusion reached, and should use standard language appropriate for medical opinions, such as “at least as likely as not.” It also states that providers may, at the Veteran’s request, place a descriptive statement in the medical record regarding the current status of an existing condition, including prognosis and degree of function, unless the provider is uncomfortable doing so or it would be a conflict of interest. Practices can therefore differ by provider and facility.
VA treatment records are also part of the evidence the VA reviews. They document condition progression, treatment response, and functional impact over time. A Compensation & Pension (C&P) examination is a separate process. Per VHA Directive 1046, VHA provides C&P examinations and medical opinions when requested by the Veterans Benefits Administration for adjudicating a claim.
Content of Medical Opinions
Credentials are one factor, and the content of an opinion is another. VHA Directive 1134 offers a view into what the VA expects of an opinion on causality: a clear and specific rationale citing evidence, expressed in standard language. In practice, opinions commonly address the diagnosis, the records reviewed, the specific in-service event, injury, or exposure at issue, and the medical reasoning that connects them. Comprehensive medical documentation allows the VA to assess the full scope of a Veteran’s condition. The evidence the VA reviews in a disability case covers several types of documentation.
Under 38 CFR 3.102, the VA describes reasonable doubt as arising when there is an approximate balance of positive and negative evidence, and such doubt is resolved in favor of the claimant. Medical opinions are often discussed in terms of this reasonable doubt standard, which the phrase “at least as likely as not” is commonly associated with.
The VA’s evidence requirements also differ by type of claim. According to the VA, a secondary claim involves a new condition and a link between that condition and an already service-connected disability. An increased claim involves current evidence showing that a disability has worsened. A supplemental claim involves new and relevant evidence, defined by the VA as information not previously submitted that proves or disproves something in the claim. The medical question an opinion addresses can therefore vary, and the qualifications relevant to it vary as well.
Frequently Asked Questions
Can a nurse practitioner write a medical opinion for the VA to review?
Per 38 CFR 3.159(a)(1), the VA looks at whether the author is qualified through education, training, or experience to offer the opinion. The regulation does not name or exclude specific professions. According to VHA Directive 1134, the VA’s own definition of a provider covers physicians, advanced practice registered nurses, physician assistants, and other health care practitioners, who act in accordance with licensure, scope of practice, or functional statement. A nurse practitioner’s background and the complexity of the medical question are part of how the VA reviews an opinion.
Are separate evaluations needed for each condition?
The VA reviews evidence for each condition. Related and unrelated conditions can involve different medical questions, and a provider’s qualifications are reviewed against the question addressed, per 38 CFR 3.159(a)(1). VHA Directive 1134 notes that when a form extends beyond a provider’s scope, the provider consults the appropriate specialty service. The same principle applies to multi-system conditions.
Can a physician Veteran write an opinion about their own condition?
The VA reviews the qualifications of the author and the context of an opinion. According to VHA Directive 1134, care must be taken to avoid conflict of interest when medical statements are provided for claims adjudication. Examples of independent medical opinions show how independent evaluations are structured.
What is the difference between a C&P examination and an independent medical evaluation?
Per VHA Directive 1046, a C&P examination is conducted at the request of the Veterans Benefits Administration to assist in adjudicating a claim. An independent medical evaluation is completed by a licensed clinician outside the VA. According to the VA, it reviews all available evidence when it decides a claim, and the decision depends on the specific facts and evidence in each case.
Final Thoughts
The VA’s credential standard in 38 CFR 3.159 is based on education, training, or experience, not a fixed list of professions. The relevance of a provider’s background to the medical question, along with the records referenced and the reasoning explained, shapes how the VA understands an opinion. VA policy also treats the roles of treating clinicians, VA examiners, and independent evaluators as distinct, with attention to conflict of interest.
At REE Medical, we believe every Veteran deserves access to clear, accurate medical documentation that reflects the full impact of their health conditions. Veterans can learn more about how independent medical documentation is coordinated by contacting REE Medical for a complimentary, informational consultation.
DISCLAIMER: REE Medical, LLC is not a Veterans Service Organization (VSO) or a law firm and is not affiliated with the U.S. Veterans Administration (“VA”). Results are not guaranteed, and REE Medical, LLC makes no promises. REE Medical’s staff does not provide medical advice or legal advice, and REE Medical is not a law firm. Any information discussed, such as, but not limited to, the likely chance of an increase or service connection, estimated benefit amounts, and potential new ratings, is solely based on past client generalizations and not specific to any one patient. The doctor has the right to reject and/or refuse to complete a Veteran’s Disability Benefit Questionnaire if they feel the Veteran is not being truthful. The Veteran’s Administration is the only agency that can make a determination regarding whether or not a Veteran will receive an increase in their service-connected disabilities or make a decision on whether or not a disability will be considered service-connected. This business is not sponsored by, or affiliated with, the United States Department of Veterans Affairs, any State Department of Military and Veterans Affairs, or any other federally chartered Veterans service organization.